Dopiero co nosiłam Go pod swoim
sercem ..... wydawałoby się tak niedawno..... a już minął roczek odkąd
przyszedł na świat. Długo zastanawiałam się jaki tort przygotować na
pierwsze urodzinki mojego małego kawalera, aby zachwycić i trafić w gusta zaproszonych
gości. Skusiłam się na tort z masą krówkową i solonymi orzeszkami
ziemnymi. Dla kogoś kto bardzo lubi słodkie ciasta ten przepis jest
strzałem w dziesiątkę. Gdyby nie te orzeszki ciasto byłoby (jak dla mnie)
troszkę mulące. Ogólne wrażenia pozytywne. Gościom smakowało, bynajmniej tak
mówili :) Myślę, że jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis, jednak może
troszkę go zmodyfikuję, by przełamać nadmierną słodycz.
BISZKOPT JASNY I
CIEMNY:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- szkl. mąki
- 1 op. budyniu waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier, a gdy ten się rozpuści dodać po jednym żółtku, chwilę ubijać. Wsypać przesiana
przez sito mąkę, budyń i proszek. Zamieszać. Tortownicę o śr. 22 cm natłuścić i
posypać bułką tartą. Ciasto przelać na tortownicę. Piec w temp. 180 st.C, około
30 min. Przestudzone ciasto podzielić na dwie części. Do biszkoptu ciemnego
wsypać dodatkowo 2 łyżki kakao i też przekroić na dwie części.
MASA BUDYNIOWA:
- 3 szkl. mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 6 łyżek cukru
- 300 g masła
Budyń rozpuszczamy w szklance mleka.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budyń. Energicznie
mieszając ugotować budyń. Odstawić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce
zimnego budyniu. Jeżeli masa jest za mało słodka można dodać cukier puder. Masę
podzielić na trzy części.
DODATKOWO:
- 20 dag orzeszków ziemnych solonych
- duża puszka masy krówkowej (510g) - przed rozsmarowaniem puszkę włożyć do wrzątku na 10 min.
PONCZ:
- 1/2 szkl. wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki soku malinowego lub łyżka cukru
Składniki na poncz mieszamy.
PRZEŁOŻENIE:
nasączony biszkopt ciemny- 1/3 masy
krówkowej - orzeszki - 1/3 masy budyniowej - nasączony biszkopt jasny - 1/3
masy krówkowej - orzeszki - 1/3 masy budyniowej - nasączony biszkopt ciemny -
reszta masy krówkowej - orzeszki - reszta masy budyniowej - nasączony biszkopt
jasny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz