niedziela, 9 października 2016

TORT Z MASĄ KRÓWKOWĄ I SOLONYMI ORZESZKAMI

Dopiero co nosiłam Go pod swoim sercem ..... wydawałoby się tak niedawno..... a już minął roczek odkąd przyszedł na świat.  Długo zastanawiałam się jaki tort przygotować na pierwsze urodzinki mojego małego kawalera, aby zachwycić i trafić w gusta zaproszonych gości. Skusiłam się na tort z masą krówkową i solonymi orzeszkami ziemnymi.  Dla kogoś kto bardzo lubi słodkie ciasta ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. Gdyby nie te orzeszki ciasto byłoby (jak dla mnie) troszkę mulące. Ogólne wrażenia pozytywne. Gościom smakowało, bynajmniej tak mówili :) Myślę, że jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis, jednak może troszkę go zmodyfikuję, by przełamać nadmierną słodycz. 

BISZKOPT JASNY I CIEMNY:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • szkl. mąki
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a gdy ten się rozpuści dodać po jednym żółtku, chwilę ubijać. Wsypać przesiana przez sito mąkę, budyń i proszek. Zamieszać. Tortownicę o śr. 22 cm natłuścić i posypać bułką tartą. Ciasto przelać na tortownicę. Piec w temp. 180 st.C, około 30 min. Przestudzone ciasto podzielić na dwie części. Do biszkoptu ciemnego wsypać dodatkowo 2 łyżki kakao i też przekroić na dwie części. 

MASA BUDYNIOWA:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • 300 g masła
Budyń rozpuszczamy w szklance mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budyń. Energicznie mieszając ugotować budyń. Odstawić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Jeżeli masa jest za mało słodka można dodać cukier puder. Masę podzielić na trzy części. 

DODATKOWO:
  • 20 dag orzeszków ziemnych solonych
  • duża puszka masy krówkowej (510g) - przed rozsmarowaniem puszkę włożyć do wrzątku na 10 min. 
PONCZ:
  • 1/2 szkl. wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku malinowego lub łyżka cukru
Składniki na poncz mieszamy.

PRZEŁOŻENIE:
nasączony biszkopt ciemny- 1/3 masy krówkowej - orzeszki - 1/3 masy budyniowej - nasączony biszkopt jasny - 1/3 masy krówkowej - orzeszki - 1/3 masy budyniowej - nasączony biszkopt ciemny - reszta masy krówkowej - orzeszki - reszta masy budyniowej - nasączony biszkopt jasny.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz