czwartek, 19 listopada 2015

DOMOWY CHLEB

Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych. Przepis niezwykle łatwy w przygotowaniu , który wykorzystuję bardzo często w tzw. "sytuacjach awaryjnych", gdy nagle wieczorem okazuje się, że nie ma nic w chlebaku a na pieczywo z folii nie mam po prostu ochoty. Do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta wykorzystuję maszynę do wypieku chleba. Następnie chleb piekę w piekarniku. Zapach jaki unosi się po mieszkaniu jest obłędny... A jeszcze ciepła piętka posmarowana masłem..... mniam.... :)  

SKŁADNIKI:
·         pół kilo mąki pszennej
·         50 g drożdży świeżych lub 2 opakowania drożdży instant
·         10 dag płatków owsianych
·         1.5 szkl. ciepłej wody
·         szczypta soli
·         1 łyżeczka cukru
·         2 łyżki oleju
Wersja z automatu:
do formy do pieczenia wlać wodę, olej. Dodać sól, cukier, mąkę, płatki owsiane i drożdże instant. Wybrać program. W tym przypadku Ciasto/Ugniatanie ciasta. Czas około 1 godz. 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć do wysmarowanej olejem podłużnej formy. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce. Przed włożeniem chleba do piekarnika naciąć wierzch ostrym nożem i zwilżyć wodą. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 st.C.  W tej temperaturze piec chleb przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć do 200 st.C i piec jeszcze 50 min. Chleb studzimy na kratce. Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy należy postukać go od spodu palcem. Powinniśmy usłyszeć "pusty" odgłos. 
Wersja tradycyjna:
mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w cukrze i odczekać. Do mąki dodać wodę, olej a następnie płatki owsiane i  rozpuszczone drożdże. Wszystko przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto zagnieść i znowu odstawić na 30 minut. Następnie przełożyć do foremki. Sposób pieczenia jak wyżej. 

SMACZNEGO.... 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz