Chleb
pszenny z dodatkiem płatków owsianych. Przepis niezwykle łatwy w przygotowaniu
, który wykorzystuję bardzo często w tzw. "sytuacjach awaryjnych",
gdy nagle wieczorem okazuje się, że nie ma nic w chlebaku a na pieczywo z folii
nie mam po prostu ochoty. Do wyrabiania i wyrośnięcia ciasta wykorzystuję
maszynę do wypieku chleba. Następnie chleb piekę w piekarniku. Zapach jaki
unosi się po mieszkaniu jest obłędny... A jeszcze ciepła piętka posmarowana
masłem..... mniam.... :)
SKŁADNIKI:
·
pół kilo mąki pszennej
·
50 g drożdży świeżych lub 2 opakowania drożdży instant
·
10 dag płatków owsianych
·
1.5 szkl. ciepłej wody
·
szczypta soli
·
1 łyżeczka cukru
·
2 łyżki oleju
Wersja z automatu:
do formy do pieczenia wlać wodę, olej. Dodać sól, cukier, mąkę, płatki
owsiane i drożdże instant. Wybrać program. W tym przypadku Ciasto/Ugniatanie
ciasta. Czas około 1 godz. 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć do
wysmarowanej olejem podłużnej formy. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłe
miejsce. Przed włożeniem chleba do piekarnika naciąć wierzch ostrym nożem i
zwilżyć wodą. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 st.C. W tej
temperaturze piec chleb przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć do 200 st.C i
piec jeszcze 50 min. Chleb studzimy na kratce. Aby sprawdzić czy chleb jest
gotowy należy postukać go od spodu palcem. Powinniśmy usłyszeć
"pusty" odgłos.
Wersja tradycyjna:
mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w cukrze i odczekać. Do mąki dodać
wodę, olej a następnie płatki owsiane i rozpuszczone drożdże. Wszystko
przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30
minutach ciasto zagnieść i znowu odstawić na 30 minut. Następnie przełożyć do
foremki. Sposób pieczenia jak wyżej.
SMACZNEGO....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz