czwartek, 19 listopada 2015

JABŁECZNIK Z BEZĄ I POD KRUSZONKĄ



Jesień...... Sezon na jabłka uważam za otwarty, więc zapraszam na jabłecznik. Przepis klasyczny i prosty, ale jakże smaczny.


CIASTO:
·          2.5 szkl. mąki
·         szklanka mąki krupczatki
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         półtorej kostki masła
·         6 jajek
·         3/4 szkl. cukru 
·         4 łyżki śmietany 18% 
MASA:
·         1.5 kg jabłek
·         2 galaretki cytrynowe
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         pół szkl. cukru
·         cynamon
Ciasto: przesiać mąki z proszkiem. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i masło, posiekać. Zagnieść. Podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Schłodzić. 
Masa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Podlać wodą i poddusić. Dodać galaretki, cukier, mąkę, posypać cynamonem. Mieszając, zagotować. Ostudzić. Większym ciastem wylepić formę 25x40. Piec 10 min w 180st.C. Pozostałe białka ubić z pół szklanki cukru. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę z jabłek i pianę, Posypać resztą startego cista. Piec jeszcze 30-40 min w 180 st.C.   

SMACZNEGO....


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz