piątek, 20 listopada 2015

TORT JABŁKOWY



Na życzenie małej klientki -  tort jabłkowy w kształcie cyfry 9. 

CIASTO:
  • 8 jaj
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, jeszcze chwilę ubijać. Delikatnie wmieszać obie mąki. Ciasto wylać na dużą formę 36x25 wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Brzegów formy nie smarujemy. Piec około 30 minut w temp. 160 st.C. Odstawić do wystudzenia i dopiero potem wyjąć z formy. Ciasto przekroić na 3 części. 

MASA JABŁKOWA:
  • 1 kg jabłek
  • 3 galaretki cytrynowe
 Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Zalać odrobina wody i dusić, aż zmiękną. Do gotujących się jabłek wsypać galaretki i intensywnie mieszać, żeby się rozpuściły. Odstawić do ostygnięcia pilnując jednak, aby masa nie stężała się całkowicie.   

MASA BUDYNIOWA:
  • 3/4 litra mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
Zagotować 1/2 litra mleka z cukrami i masłem. Do pozostałego mleka dodać mąki, żółtka, jajko i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać masę mleczno - jajeczną i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Ostudzić.

MASA ŚMIETANOWA:
  • 500-600 ml śmietany 30 % lub 36%
  • galaretka cytrynowa
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Lekko ostudzić nie doprowadzając do stężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Powoli dolać galaretkę i jeszcze chwilę ubijać.

Przełożenie: 
biszkopt - masa jabłkowa - masa budyniowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt

Ciasto wstawić do lodówki. Z kartki papieru wyciąć szablon z którego będziemy odrysowywać cyfrę 9 na torcie. Tak ja na zdjęciach :

Teraz nie pozostaje już nic innego jak ponieść się fantazji i dekorować. W moim wykonaniu tort pokryty jest lukrem plastycznym a boki udekorowane masą śmietanową. 

 



  
   SMACZNEGO....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz