Na życzenie małej klientki - tort jabłkowy w kształcie cyfry 9.
CIASTO:
- 8 jaj
- 8 czubatych łyżek cukru pudru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, jeszcze chwilę ubijać. Delikatnie wmieszać obie mąki. Ciasto wylać na dużą formę 36x25 wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Brzegów formy nie smarujemy. Piec około 30 minut w temp. 160 st.C. Odstawić do wystudzenia i dopiero potem wyjąć z formy. Ciasto przekroić na 3 części.
MASA JABŁKOWA:
- 1 kg jabłek
- 3 galaretki cytrynowe
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Zalać odrobina wody i dusić, aż zmiękną. Do gotujących się jabłek wsypać galaretki i intensywnie mieszać, żeby się rozpuściły. Odstawić do ostygnięcia pilnując jednak, aby masa nie stężała się całkowicie.
MASA BUDYNIOWA:
- 3/4 litra mleka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła
Zagotować 1/2 litra mleka z cukrami i masłem. Do pozostałego mleka dodać mąki, żółtka, jajko i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać masę mleczno - jajeczną i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Ostudzić.
MASA ŚMIETANOWA:
- 500-600 ml śmietany 30 % lub 36%
- galaretka cytrynowa
- 3-4 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Lekko ostudzić nie doprowadzając do stężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Powoli dolać galaretkę i jeszcze chwilę ubijać.
Przełożenie:
biszkopt - masa jabłkowa - masa budyniowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt
Ciasto wstawić do lodówki. Z kartki papieru wyciąć szablon z którego będziemy odrysowywać cyfrę 9 na torcie. Tak ja na zdjęciach :
Teraz nie pozostaje już nic innego jak ponieść się fantazji i dekorować. W moim wykonaniu tort pokryty jest lukrem plastycznym a boki udekorowane masą śmietanową.
SMACZNEGO....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz