czwartek, 19 listopada 2015

TIRAMISU




W naszej rodzinie każdy ma swoje ulubione ciasto. Tak jak mój syn uwielbia Shreka, tak mój mąż przepada za  Tiramisu. Mocno nasączone biszkopty kawą i likierem Amaretto, warstwa kremu z mascarpone i kakao to pyszny, rozpływający się w ustach deser od którego można się uzależnić. Klasyczny przepis zawiera  jajka. Ja jednak w obawie przed jedzeniem surowych jaj nie dodaję ich do kremu. Mimo tego masa i tak jest bardzo puszysta i kremowa. 

SKŁADNIKI:
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 2 serki mascarpone
  • 500 ml  śmietanki 30 % lub 36%
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • ok. 2 szkl. świeżo zaparzonej, mocnej kawy rozpuszczalnej lub espresso
  • gorzkie kakao 
  • likier Amaretto lub Whisky, Brendy 
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, na koniec serek mascarpone. Chwilę ubijać. Kawę zaparzyć, przestudzić, dodać likier - ilość dozwolona :). Biszkopty zanurzać na krótko z obu stron i układać w formie, pucharkach lub szklanym naczyniu. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, posypać kakao.  Na masie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i przykryć resztą masy. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao.  

SMACZNEGO.... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz