W naszej rodzinie każdy ma swoje ulubione ciasto. Tak jak mój syn uwielbia Shreka, tak mój mąż przepada za Tiramisu. Mocno nasączone biszkopty kawą i likierem Amaretto, warstwa kremu z mascarpone i kakao to pyszny, rozpływający się w ustach deser od którego można się uzależnić. Klasyczny przepis zawiera jajka. Ja jednak w obawie przed jedzeniem surowych jaj nie dodaję ich do kremu. Mimo tego masa i tak jest bardzo puszysta i kremowa.SKŁADNIKI:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 2 serki mascarpone
- 500 ml śmietanki 30 % lub 36%
- 1/2 szkl. cukru pudru
- ok. 2 szkl. świeżo zaparzonej, mocnej kawy rozpuszczalnej lub espresso
- gorzkie kakao
- likier Amaretto lub Whisky, Brendy
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, na koniec serek mascarpone. Chwilę ubijać. Kawę zaparzyć, przestudzić, dodać likier - ilość dozwolona :). Biszkopty zanurzać na krótko z obu stron i układać w formie, pucharkach lub szklanym naczyniu. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, posypać kakao. Na masie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i przykryć resztą masy. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao.SMACZNEGO....
Witajcie w moim Skarbcu z różnościami, w którym chciałabym podzielić się z Wami moimi zainteresowaniami. Uwielbiam piec, ale tak naprawdę, największą frajdę sprawia mi dekorowanie tortów, dlatego głównym tematem mojego bloga będą przepisy na coś słodkiego. Osoby, które interesują się urodą, znajdą u mnie opinie o kosmetykach. Osoby, które tak jak ja cierpią na tzw. "zespół niespokojnych rąk" zapraszam w podróż po barwnym świecie robótek ręcznych.
czwartek, 19 listopada 2015
TIRAMISU
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz